Kacka

Kackas djur: blandrashund, shetlandsponny, akvarium

Biodling

Sommaren 2015 skaffade jag en avläggare med Buckfast.

2016 var ett intressant men inte så lyckat biår.

2017 började som jag misstänkte att det svaga samhället dog. 

2018 flyttade jag på våren en LN-låda med bin till Göteborg. De växte till sig snabbt och jag gjorde två avläggare under året. Bytte ut en drottning (köpte en ren buckfast). Rekordår med honung! 60 kilo!

2019 började med värme i april. Jag gjorde en tidig avläggare som jag sen ångrade. Maj blev  kall och temperaturen låg på runt 10 grader. Den sena avläggaren från 2018 hade dött under vintern: svultit. Trots motgångar med inbrott och stölder under 2019 blev det ett bra honungsår. Invintrade tre samhällen.

Alla tre samhällena överlevde vintern men våren 2020 var kall och det gick åt mycket foder. Jag fick ta från de rika och ge till de fattiga. Jag sålde ett samhälle till Hyssna med drottningen Ebba Grön.

I maj 2020 gjorde jag en avläggare. I slutet av maj hittade jag en ny drottning i samhället med drottningen Kerstin. Några ägg såg jag inte till. Fick vänta någon vecka eller två och se om hon kom igång med äggläggning. Den nya drottningen kallade jag Jennieblue. Senare på sommaren såg jag drönarslakt vid Jenniblues kupa. Reagerade på att det var ovanligt få bin i kupan. Första gången då jag misstänkt att det gått en svärm. Jodå... kupan var nästan tom på mat och det fanns flera drottningceller. Nya drottningen fick heta Blåfina och märktes blå i början på september efter ljungdraget.

Innan midsommar hade jag corona / covid-19. Så jag var oaktiv biodlare under tre veckor. Det gjorde att jag kom efter med både ditten och datten. 

På sommaren 2020 tog jag även över pappas bin och slog ihop till en kupa dör jag kallade drottningen Runa. Innan jag fluttade den myrsyrebehandkade jag dem. Det var första gången. Tidigare har jag använt thymol eller oxalsyra mot varroa.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)